İNSANIN ANLAM ARAYIŞI

20. yüzyılın önde gelen psikiyatrlarından Viktor E.Frankl, 30’un üzerinde yabancı dile çevrilen ve bütün dünyada 15 milyondan fazla satan İNSANIN ANLAM ARAYIŞI’nda kurucusu olduğu logoterapinin ilkelerini ve İkinci Dünya Savaşı sırasında bir toplama kampındaki deneyimlerini anlatmaktadır.
Viktor Frankl 2. Dünya Savaşı sırasında, Auschwitz de dahil olmak üzere, 4 toplama kampından sağ kurtulmayı başarıyor pes etmemesi ve hayata nasıl tutunduğunu ‘İnsanın Anlam Arayışı’ kitabında paylaşıyor ve insanlığa logoterapiyi kazandırıyor. Logos anlam demek metodu hayatındaki anlamı buldurarak, şifalandırmak anlamına geliyor.
Ağır koşullar karşısında insanın içinden geçtiği safhaları bir bilim adamının tarafsızlığıyla anlatıyor.Diğerlerinin ölümüne duyarsızlaşma, hayattan vazgeçilmesi, intihara yol açan düşünme biçimi ve şartlar ne olursa olsun, bir insanın iç bütünlüğü ve kendi davranışlarını seçme özgürlüğünü nasıl kaybetmediğini birer birer yazıyor.
Viktor Frankl’e göre; kişinin yaşamda kendi anlamını bulması üç yolla mümkün;
– Bir eser yaratmak ya da bir iş yapmak.
– Bir şey yaşamak, bir insanla etkileşmek, sevmek.
– Kaçınılmaz acıya karşı bir tavır geliştirmek.Acıya neden olanı değil, acıya olan tavrını değiştirmek.
Logoterapi yaşamın her koşulda, hatta en kötü koşullar altında bile potansiyel olarak var olduğu düşüncesidir. İnsan uğruna yaşamaya değer bir anlam bulduğu sürece düşünebileceği en kötü koşullara bile direnebilir.
Keyifli Okumalar 🙂
Nisan ayında okuduğum ve tavsiye edebileceğim kitaplar :
Uçurtma Avcısı ( Khaled Hosseını )
Bin Muhteşem Güneş ( Khaled Hosseını )
İçimizdeki Şeytan ( Sabahattin Ali )
Tesbih Ağacının Gölgesinde ( Harper Lee )