21.YÜZYILDA LİDERLİK

İnsan Kaynakları ve İş Dünyası

21.YÜZYILDA LİDERLİK

Yirmi birinci yüzyılı tanımlayan tüm teknolojiler kuantum teknolojisidir. Süper akışkanlar, süper iletkenler, lazerli göz ameliyatları ve tüm lazer teknolojisi, dizüstü bilgisayarlarımız, akıllı telefonlarımız, oyun konsollarımız da kuantum teknolojisinin eseri dijital iletişim devriminin tamamı aslında bir kuantum devriminden ibaret internet çağı denen şey aslında kuantum çağı.

Anlam arayışı hepimizin yaşamındaki başlıca güdü. Beşeriyetimizi tanımlayan ve muhtemelen yeryüzünün diğer canlıları arasında bizi eşsiz kılan da bu arayış ve bu derin anlam ihtiyacımız karşılanmadığında hayatlarımızın sığ ve boş olduğunu hissetmeye başlıyoruz. Yaşamımızı sürdürebilmemiz için sorulara anlamlı yanıtlar aramaya başlıyoruz. Hayatımın anlamı ne? İşimin anlamı ne? cevapları bulamadığımızda kendimizi bir kriz içinde bir anlam krizinin ortasında buluyoruz. Kendini amaçsız kalmış hissetmek bunalımlı ya da bıkkın hissetmek.

İnsan benliğinin üç aşaması zihinsel, duygusal ve ruhsal iken iş dünyasını yönlendiren ise dört güdü bunlar işleyen kültürü içeriden şekillendiren güdülerdir. Benlik davası (rekabetçilik/ego), öfke, hırs ve korkudur.

Kültür son derece rekabetçidir genelde kıran kırana bir rekabettir ve bu rekabetçi insanlar ödüllerin çoğunu toplar. İnsanlarda adaletsizlik hakkaniyet ve temsil edilme yoksunluğu büyük oyunda yalnızca birer piyon olmanın verdiği küskünlük hissi olduğundan büyük oranda öfke vardır. Hırsa hiçbir açıklama gerekmez. Günümüzün iş büyükleri açısından başlıca itici güç budur zaten. Korku ise hata yapma korkusundan, azar yeme korkusundan, işten çıkarılma korkusundan doğar. Bu bize eşlik eden ve değiştirmemiz gereken tavırlar davranış ve duygusal itici güçlerle birlikte ağır bir yüktür ve bu türden güdülerin tümü olumsuzdur.

Keyifli Okumalar